HGE: Golfen met een Glimlach - magazine 2021, editie 1
43 HGE MAGAZINE 2021 HORECA Alistair Miskimming volgde zijn koksopleiding inEngeland, werkte bij sterrenrestaurants, ging op zijn 21ste reizen en kwamzo in keukens over de hele wereld terecht. In Canada leerde hij een Nederlandse vrouw kennen. Voor de liefde kwam hij in 2000 naar Nederland en vestigde zich in Rotterdam. Zijn eerste baan had hij bij de Arena in Amsterdam. Daarna ging hij in Rotterdam aan de slag als souschef en later als chef bij het Zalmhuis. In 2015 werd hij benaderd door de Jamie Oliver Group en kon hij aan de slag als Senior Chef voor de Benelux. “Ik heb twee maanden in Engeland getraind met Jamie en zijn chefs, de filosofie leren kennen, de manier van leiding geven en de kijk op duurzaam eten.” Hij werkte tot het faillissement voor de restaurants en werd daarna opgevist door HGE. Daarvoor startte hij in coronatijd op de baan in Almkerk. “Daar moest het restaurant al snel dicht maar konden we onze cateringkar gelukkig toch de baan op. En er was to go, van borrelboxen tot maaltijdmenu’s om af te halen.” Stroomlijnen Inmiddels is hij voor alle drie de HGE-golfparken actief, zowel voor de Loonsche Duynen in De Moer, Almkreek in Almkerk als De Breuninkhof in Voorst. Alistair is voor de drie keukens de leveranciers gaan stroomlijnen en ging actief op zoek naar producten vanuit de streek. “Ik begon op nul”, vertelt hij. “Dat is eigenlijk ook het leukst. Dat doe ik graag.” Daarbij werkt hij nauwsamen met Horeca Manager Gerlinde den Hollander. Alistair verdeelt zijn tijd over de drie golfparken. Tijd om zelf de baan op te gaan heeft hij daarbij niet. “Ik heb vroeger wel gespeeld. Wie weet in de toekomst weer. Laten we eerst die keukens maar eens goed neerzetten.” Om dat te bereiken is er een universele menukaart voor alle drie de locaties gemaakt. “Niet groot, maar wel goed”, omschrijft Alistair die kaart. Daarop staan club classics als saté van varkenshaas, Sticky Spareribs en een Angus burger, die de hele dag door te bestellen zijn. Daarnaast zijn er diverse borrelplanken: “Lekker om te delen.” Bitterballen Bij zijn entree in de restaurants van de golfparken merkte Alistair al snel dat er producten waren die hij niet van de kaart mócht halen. “Bitterballen”, vertelt hijmet een lach. “Die hebben we nu dus de allerbeste: groot en lekker.” Op alle locaties kan hij vertrouwen op een goed team, dat zijn werk doet in een sfeervolle entourage enmet prima apparatuur. Hij houdt van goed eten en maakt met zijn chefs graag veel zelf. “Denk aan onze sauzen en marinades, maar bijvoorbeeld ook de boterkoek bij de koffie is homemade. Ik houd er ook wel van om gerechten met een twist te maken. Een mooi voorbeeld daarvan is ons broodje carpaccio met Harry-saus.” Hij heeft wel het gevoel dat hij de erfenis van Jaimy Oliver heeft meegenomen. “Die zit in mijn DNA.” Hij zoekt nog naar stabiliteit: “Eerst moet alles constant zijn, daarna kunnen we zaken aanpassen. We focussen ons op de kwaliteit van wat we hier op tafel zetten. Onze kaart is gewoon echt een ‘golfkaart’, met de favorieten van de baan erop en een stukje eigen creativiteit en inbreng van de chefs.” Daar moeten in de nabije toekomst steeds meer gerechten en ingrediënten uit eigen streek in terugkomen. “Ach, er liggen nog uitdagingen genoeg”, besluit hij met een knipoog. Hij begon in coronatijd als Manager Food & Beverage bij HGE. In die hoedanigheid geeft hij leiding aan de keukenbrigades op drie golflocaties. Dat doet hij vol passie, zoals je van een geboren Schot zou verwachten. Zijn manier van werken is echter heel anders dan die van zijn illustere landgenoot Gordon Ramsey. Alistair Miskimming (48) hoeft niet te schreeuwen. Een gesprek over goed eten, het zoeken naar stabiliteit, zijn uitdagingen en … bitterballen. Er zit (een) Schot in de keuken
RkJQdWJsaXNoZXIy ODM1NjU=